11

Scampi Semi Diabolique

Geplaatst onder Lekkere recepten op May 30th, 2008 om 18:54 / 11 Reacties »

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik ben verzot op scampi’s. Scampi’s in de look, Scampi Diabolique, Scampi Whatever, … het maakt niet uit, zolang het maar scampi’s zijn; Ze zijn gewoonweg té heerlijk!


Scampi’s … *slebber!*

Het gekke aan gans de zaak is: ik had er me nog nooit zelf aan gewaagd; Tijd om er verandering in te brengen dacht ik bij mezelf!

Gisteravond dan maar m’n kookkunsten bovengehaald en m’n vriendin geïnviteerd om mee te komen smullen. Ik moet wel zeggen, een echte recept heb ik niet meteen gevolgd, doch trekt het énorm goed op scampi diabolique, but with a twistà l’improviste koken gaat me nu eenmaal beter af. Of het geslaagd was? Zeer zeker!

Ingrediënten (2 personen):

  • Olijfolie.
  • Halve kilo scampi’s.
  • Twee tot drie tomaten naargelang de grootte.
  • Eén rode ui.
  • Flesje verse room.
  • Wat ketchup.
  • Kruiden: Peper, zout, basilicum, paprika, bieslook & … menig teentjes look!

Bereiding (de scampi’s):

  • Was je handen.
  • Pel de scampi’s, maar niet volledig (laat het laatste stukje – viz. het staartje – er aan) en ontdoe ze van hun darmkanaal (ontdooi ze eerst wat in een kommetje warm water).
  • Hak de ui fijn en snijd 2 teentjes look in kleine stukjes.
  • Pan op het vuur en de olie heet laten worden.
  • Ui en look erin en laten bruinen. Kruiden met wat peper, zout, basilicum en 3 gecrushte teentjes look.
  • Eens goed op dreef de scampi’s één voor één erbij gooien (zo blijft de temperatuur van je pan op peil) en rustig laten komen (zo’n 2 tot 3 minuutjes per kant). Kruid gerust nog wat bij ondertussen 😉
  • Snij ondertussen de tomaten in fijne blokjes, evenals 2 teentjes look.


De scampi’s, rustig aan het bakken

Bereiding (de saus):

  • Zet de scampi’s apart (in een potje of zo); Giet het vet van de scampi’s weg (want anders bakt het kapot) en laat de pan opnieuw op temperatuur komen.
  • Opnieuw zelfde scenario: olie, peper, zout & basilicum.
  • Eens terug op peil de gesneden look en vervolgens de tomatenblokjes er aan toevoegen.
  • Laat de tomaten rustig kapotstoven (het moet een moesje worden) en ja, kruid gerust nog wat bij.
  • Een goed zacht de room erbij voegen.
  • Aangezien het kleur er niet meer op trekt bijkleuren met wat ketchup & paprika (foortruuken of niet, het doet wat het moet doen)
  • De room rustig laten doorkoken (een paar minuten volstaat) en ondertussen nog wat bijkruiden en – opnieuw – 2 gecrushte teentjes look toevoegen. Trouwens geen nood om er bloem bij te gooien, de saus zal vanzelf wel dikken.


De tomatenblokjes (zonder de room nog)

Eens de saus goed dik geworden de scampi’s toevoegen, nog wat laten komen en *tadaaa* Prego! Opdienen kan met brood, frietjes (that’s how we did it) of pasta.

Smakelijk!

(een foto van het eindresultaat moet ik jullie helaas schuldig blijven; Voor we het wisten was alles al op :-P)

Geplaatst onder Lekkere recepten
Tags:

11 Reacties op “Scampi Semi Diabolique”

  1. June 2nd, 2008 op 10:26 am # Don Ardonio

    Dat ziet er zeer lekkerkes uit. Moet dat thuis ook eens proberen (ja, ik ben ook een scampi liefhebber)

    Los daarvan, uw foortruken met ketchup en paprika kan je ook opvangen met (geconcetreerde) tomatenpuree. Die zorgen ook voor het kleur, maar houden de smaak van tomaten iets beter dan ketchup imho.

  2. June 2nd, 2008 op 11:45 am # Bram Van Damme

    Aha, supertip! Tnx Don!

  3. June 2nd, 2008 op 2:11 pm # Lode

    En in den Aldi is dat nog geen 50 cent voor een pakskse van vier 😛

  4. June 2nd, 2008 op 2:47 pm # Lode

    Ik ben trouwens helemaal niet te vinden voor scampi’s (lees: braakneigingen :P), idem voor krab (en kreeft in mindere mate).

    I know, velen verklaren mij gek 😀

    Ik kan me trouwens inbeelden dat een assortiment bruchetta’s (tomaat, basilicum en mozzarella) hier geweldig zou bij passen!

    En natuurlijk een lekker wijntje 🙂

    De kleine geneugten des levens zeg maar 😉

  5. June 2nd, 2008 op 3:05 pm # Christophe

    Heeeerlijk, scampi’s.

  6. June 3rd, 2008 op 11:47 am # marianne verheecke

    Wow ! Ziet er heel lekker uit , dat mag je in mijn keuken altijd nog eens overdoen 🙂

  7. June 23rd, 2008 op 7:18 pm # Kris

    Honger Honger Honger krijg ik ervan.
    Mmmmm

  8. May 2nd, 2010 op 1:57 pm # Anne

    Nou ik heb ze klaargemaakt en al meerder malen en hier is het een s6.
    Alleen voor de tomaten pak ik een blikje gepelde tomaten van Heinz, dat maakt de saus nog lekkerder en heb je geen ketchup nodig.

  9. May 16th, 2010 op 8:10 am # nibbles

    Eén dingetje dat ik wil toevoegen het is niet scampi’s maar scampi het meervoud van het italiaanse woord voor garnaal zijnde scampo 😉

  10. December 30th, 2010 op 6:37 pm # Marc

    Beter de look pas op het laatste toevoegen bij het bakken, de look verbrandt namelijk heel snel en geeft dan een “bittere” smaak. Je kan de verbrande look bij de foto van de gebakken scampo al zien.

  11. January 2nd, 2012 op 11:57 pm # dédé

    Scampi’s is het Nederlandse meervoud. Scampo is het Italiaanse meervoud. Kwestie van de puntjes helemaal dan op de i te zetten. 🙂

Nieuw in Gent?

Nieuw in Gent is het persoonlijke blog / online dagboek van Bram Van Damme en vertelt z'n belevenissen in en rond Gent sinds hij medio 2007 van Deinze naar Gent verhuisde. (meer)

Recente reacties

Advertenties